Szervezetünk felkészítése az őszi-téli időszakra

Két fontos versennyel búcsúztattuk a nyarat, amelyekre tökéletesen felkészülten érkeztünk, annak érdekében, hogy minél jobb teljesítményt tudjunk kihozni magunkból. Ezt az energiával feltöltött állapot egész télen át szeretnénk megőrizni, ezért idén is több mindenre odafigyelünk…

Szeptember 27-én, vasárnap került megrendezésre Balatonbogláron az egyik leghangulatosabb verseny, a Naplemente Félmaraton, amely a Futniszép versenysorozat idei utolsó előtti állomása volt. Az indián nyárban kegyes volt hozzánk az időjárás, rengetegen álltak rajthoz, az IRunMore Team is közel húsz iramfutóval képviseltette magát a 10 és 21 km-es versenytávokon. Ahogy a nap sugarai reflektorfényben kísérték végig a futókat, úgy kerültünk mi is minden lépéssel egyre közelebb az őszhöz. Végül a verseny végén, a hajón szimbolikusan is búcsút intettünk a meleg napsütésnek, a nyár energiával teli pörgős napjainak és a nyári futószezonnak. 

Fotó: irunmore

Következő hétvégén már a legnagyobb közösségi futóverseny, az UltraBalaton várt bennünket, és a több, mint tízezer versenyzőt. Október első péntekének hajnalán az egyéni résztvevők már reggel 7 órakor ott álltak a rajtvonalnál, másnap pedig már a csapatok is elindultak, hogy az egy legnívósabb és legerősebb versenyen teljesítsék a távot. A hosszú kilométereken úgy éreztük egymást követi a négy évszak, és a hajnali hidegben eszünkbe jutott, hogy úgy kell gondoskodnunk majd testünk vitamin ellátásáról az elkövetkező néhány hónapban, ahogy erre a versenyre is felkészítettük a szervezetünket.

Arra gondoltunk, hogy a nyári időszak végén immunrendszerünk most még tele van erővel, mert teleszívta magát vitaminokkal, de ezt a töltöttségi szintet nem szabad elengedni. Most van itt az ideje, hogy szervezetünk őszi-téli vitaminraktárait visszatöltsük, és felkészüljünk az előttünk álló betegesebb időszakokra. A kevesebb napsütés miatt alapvető a D-vitamin, illetve más vitaminok felszívódásának elősegítése érdekében is a C-vitamin pótlása. A C-vitamin e mellett segít egészségesen tartani a csontokat és az ereket, segíti a sebgyógyulást és támogatja a szervezetet a betegségek és fertőzések leküzdésében. A vírusok elleni védekezésben is fontos szerepe van, a D-vitaminnal, illetve a nyomelemek közül a cinkkel együtt csökkentik a betegségek kockázatát és súlyosságát. A cink nem csak védi az immunrendszert, hanem feltölti energiával a szervezetet és segít felépíteni és helyrehozni az izomszövetet, míg a D-vitamin azáltal, hogy támogatja a kálcium felszívódását segíti a csontok erősödését is. Hiánya csökkenti az immunrendszer működését, és szervezetünk nehezebben tud majd megbirkózni a fertőzések leküzdésével.

Ma már tudjuk, hogy sportolás során a frissítők hatékonysága nem csak az összetételükön múlik, hanem azon is, hogy milyen gyorsan képes a szervezet feldolgozni azokat. Vagyis nem elég az összetételt nézni, mert az önmagában nem ad elegendő információt. Ahogy a futás közbeni frissítésben, úgy az edzésen kívüli vitaminpótlásban is az egyik legfontosabb tényező, hogy szervezetünk milyen gyorsan képes hasznosítani. Erre jelenleg egyik partnerünk, a Novo-C kínálja a legjobb megoldást, akit októberben részletesebben is megismerhettek majd. A Novo-C vitaminok természetes összetevői liposzómális formában tartalmazzák a C-vitamint, így garantálják a leghatékonyabb felszívódást. A megfelelő vitaminpótláson túl fontos szerepe van az étkezésnek is, hiszen fittségünk mindössze 30%-a múlik az edzéseken, 70%-a az étkezés meghatározó. Egész évben fontos odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, amely zöldségben, gyümölcsben és rostban gazdag, megfelelő mennyiségben tartalmaz húst és gabonát, ugyanakkor viszonylag kevés szénhidrátot. 

Egy jó edzéstervhez a megfelelő vitamin és tápanyagellátás ugyanolyan fontos, mint az edzésprogram. Ha azt szeretnénk, hogy testünk mindig készen álljon az újabb és újabb edzésekre, kihívásokra, akkor biztosítanunk kell számára a megfelelő ellátottságot, amelyet táplálkozásunkból és kiegészítő vitaminkészítményekből tudunk fedezni. 

Fotó: irunmore

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük